Verslag zaterdagcompetitie – ronde 2 / De Baronie 3 – SV ’t Paardje 1
De Baronie 3 – SV ’t Paardje 1 3 - 5
Hieronder de verslagen van de gespeelde wedstrijden tussen bovengenoemde teams in de KNSB, klasse 5L, gespeeld op 9 november 2024.
- William van den Bosch (SV ’t Paardje) – Jo Godderij ½ - ½
In een compleet gesloten stelling, met ieder nog ieder nog twee lopers achter de pionnen stond het al snel muurvast. Het remise voorstel van tegenstander werd direct geaccepteerd.
- Arno Slagboom – Rene Stadhouders (SV ’t Paardje) ½ - ½
In deze partij kwam de “Queen's Pawn Opening: Symmetrical Variation” op het bord na d4, d5, Pf3, Pf6, c3, Lf5, Db3, Dc8. Hierna kreeg zwart meer ruimte en spel doordat de pionnen op de damevleugel konden oprukken. Helaas, na het afruilen van alle paarden en lopers was de remise snel een feit.
- Marc Govers (SV ’t Paardje) – Hennie Daniels ½ - ½
In de partij Marc Govers-Hennie Daniels kwam een Russische verdediging op het bord. Na lang manoeuvreren en vele afruilen restte een voor wit voordelig eindspel met voor beide partijen een paard en 6 pionnen. Wit kwam beter te staan maar moest in het verre eindspel een pion derven. Doordat wits paard echter actiever stond en wit beschikte over een ver opgerukte vrijpion besloot wit toch maar remise aan te bieden en zwart accepteerde dit voorstel mede gezien zijn tijdnood.
Het was de langste partij van de middag en daarmee werd de eindstand 5-3 voor 't Paardje met 6 remises en 2 overwinningen.
- Michiel Stafleu – Peter François jr. (SV ’t Paardje) ½ - ½
Tijdens deze spannende zaterdag speelde Peter François junior en zijn tegenstander een siciliaanse verdediging. Nadat Peter een agressieve aanval opzette via de zijkant brak zijn tegenstander op het juiste moment door het midden waardoor Peter in een moeilijke positie terrecht kwam. Na een minder middenspel te hebben overleefd lukte het Peter om door herhaling van zetten een gelijkspel af te dwingen.
- Jasper Willemsen (SV ’t Paardje) – Paul Boeren 1 - 0
De partij van de afgelopen zaterdag begon met een uiterst simpel lijntje: de symmetrische variant van de Engelse opening, omgekeerde Siciliaan. Via …Lg4, …Lxf3 en …Pd4 met een vork tegen de dame op c2 en de witte loper op f3 won de tegenstander de karakteristieke witte loper van het Engels systeem, maar gaf daar zijn eigen sterke loper voor op. Uit deze ruil kwam de volgende positie, waarbij wit aan zet is en zwart dreigt de pionnen van wit nog verder uiteen te slaan via …d5!
De juiste zet in deze positie is Da2. Die kwam niet eens in Jasper op.
Voor een paar zetten stond de tegenstander in evaluatie beter na Pe4 d5 Pxf6 Dxf6 Kg2. Dit heeft niet lang mogen duren, want direct hierna speelde hij dxc4 dxc4 Tad8 (waarom dit fout is, blijft onbekend – het verloor hem 0.3 in de evaluatie) en zodoende stonden ze gelijk, met iets meer activiteit voor zwart en betere prospecten voor wit, waaronder de vrijpion op c4 waar de rest van het spel om zou draaien.
De kritieke positie na het oprukken van de pionnen, zwart aan zet.
Onder druk ging de tegenstander dan uiteindelijk toch de fout in. Er dreigde een gelijke ruil te worden gemaakt via a7, waardoor wit nét iets beter zou komen te staan. De tegenstander speelde al snel Ta1 om te verdedigen, waarna Lb6 (de in de groep chat omschreven als ‘sexy zet’) voor hem als een donderslag uit de net opgeklaarde hemel kwam. Hij had twee opties; Tcc1, waardoor de pion meer ruimte krijgt en dreigt te promoveren, of Tac1, waarmee de pion wordt tegengehouden maar ten koste van een kwaliteit. Hij koos Tac1, waarna Lxc2 Txc2 de kwaliteit won, en de doorgeslagen pion een pijnlijk feit bleef. Na wat verder manoeuvreren rondom dit centrum kwam uiteindelijk nog een grappig einde tot stand; Jasper miste namelijk mat in 1, maar vond mat in 3.
Ta8 in plaats van Dh8 mat. Oeps.
- Eduard Fakkel – Jesse Joosen (SV ’t Paardje) ½ - ½
De partij begon erg normaal met het Londensysteem, totdat de tegenstander van Jesse een enorme aanval op de koningsvleugel probeerde. Door gebruik te maken van de controle in het centrum en van de zwakte van de open koning, wist Jesse een groot deel van de stukken af te ruilen. Dit leidde vervolgens tot een toreneindspel in een erg gelijke stelling. Hierdoor zijn ze al na 20 zetten overeengekomen op een remise.
- Johan Lips (SV ’t Paardje) – Willem van Kooten 1 - 0
In de partij van Johan Lips was het Johan die vanaf het begin druk kon zetten op het middenveld, en waarbij hij een sterke aanval op kon zetten Dit was zeker niet risicoloos want zijn tegenstander had een aftrekschaak met dame en paard, wat zeer gevaarlijk was. Johan kon dit pareren door het aftrekschaak die hij gaf te blokkeren door zijn dame ertussen te zetten. Hierbij verstrekte hij ook meteen zijn aanval. Dit probleem kon hij alleen opgelost worden door een dame ruil. Omdat de zet voor deze afruil de tegenstander een toren voor een paard had gegeven, kwam Johan in de positie waarbij ook het paard van de tegenstander instond. Het eindresultaat na deze afruil was dat Johan twee paarden had gewonnen tegen 1 toren. De stelling van Johan was echter positioneel ook veel beter. De tegenstander hield uiteindelijk twee torens over die beide nog op de achterlijn stonden. Het paard, de loper en de toren van Johan uitoefende zoveel druk op de stelling dat de tegenstander spoedig mat zou gaan. Opgeven was de enige oplossing.
- Astrid Martens – Martijn Dekkers (SV ’t Paardje) ½ - ½
De partij startte lastig waarbij de tegenstander een opening speelde die Martijn totaal niet had verwacht. Daardoor ging het partij snel de richting op in het voordeel van de tegenstander door een positionele fout in de opening. Na correct verdedigen voor 25+ zetten en tactisch afruilen viel de partij nog te houden. Na een fout van Martijn en (gelukkig) een nog grotere fout van de tegenstander werd de stelling volledig op slot gezet. De koning van Martijn had een mooi schild gevonden in de pion van de tegenstander, die volledig vast stond. Zowel Martijn als zijn tegenstander zouden enorm veel risico moeten nemen om te spelen voor de winst. Gezien de standen op de borden bood Martijn remise aan, dat werd geaccepteerd.