Schaakvereniging Made

Leer schaken

Verslag zaterdagcompetitie – ronde 3 / SV ’t Paardje 1 – De Stukkenjagers 7

SV ’t Paardje 1 – De Stukkenjagers 7

8 - 0

De 'zaterdag-Paardjes' hadden er vooraf goed zin in. Aan de appjes in de groep, in de week vooraf aan de wedstrijd, was duidelijk te merken dat de motivatie zeer hoog was. Misschien ook wel te begrijpen na de resultaten van de eerste twee wedstrijden. Het was een prachtige schaakmiddag, een middag die wat betreft de uitslag nog niemand van de leden (sommige zijn toch al tientallen jaren lid) ooit heeft meegemaakt.
We zijn benieuwd hoe de komende de voorbereiding zal zijn naar alweer de volgende wedstrijd op 14 december as. De appjes zullen waarschijnlijk nog positiever uitpakken. De teamleider zal moeten proberen, met de teugels die hij heeft, de vier paardenvoetjes van alle teamleden aan de grond te houden.

Hieronder de verslagen van de gespeelde wedstrijden tussen bovengenoemde teams in de KNSB, klasse 5L, gespeeld op 23 november 2024.

  1. Erwin Meeuwsen - William van den Bosch (SV ’t Paardje)  0 - 1

Aanvankelijk ontstond er een gesloten stelling na de Caro-Kann opening. Na ongeveer 15-20 zetten was de stelling open en bijzonder complex. Een remiseaanbod werd door tegenstander geweigerd. Door de complexe stelling kwamen beide spelers in tijdnood en uiteindelijk ging de tegenstander door zijn vlag ondanks een increment van 30 seconden per zet.

  1. Jasper Willemsen (SV ’t Paardje) - Jur Gaj (Z)  1 - 0
    link naar Lichess

De tegenstander van afgelopen zaterdag was goed bekend met het Engels systeem, maar maakte, zo dachten wij beiden, een kleine fout in de zetvolgorde van zijn openingstheorie. Volgens computeranalyse naderhand bleek de reactie daaropvolgend erger te zijn dan de ‘fout’ zelf, maar afijn, mensen zijn geen computers.

De partij begon met 1. c4 e5 2. Pf3 Lb4 3. g3 Lxb3, een lijntje dat veelal gebruikt wordt om Engels-spelers uit hun theorie te halen. Dat lukte ook enigszins, maar na 4. dxc3 d6 5. Lg2 Pc6 6. b4 … leek de druk toch al snel op te bouwen. Zwart probeerde de druk te verlichten met behulp van de thematische … Tb8, maar na 7. Le3 staan de beide lopers en de pionnenmassa al klaar om de zwarte positie onderuit te halen.

De partij vervolgde: 7 … a6 8. c5 … en kwam uit bij de positie in de afbeelding hieronder.

Zwart aan zet speelde … d5 om via … Pge7 tempo te winnen en uit de verdrukking te komen. Lxd5 volgde, en een klein permanent voordeel voor wit was het gevolg.

De activiteit van zwart dwong wit enige tijd lang op de achtervoet, maar door accuraat spel werd het kleine voordeel steeds groter. Zwart kreeg op den duur de open lijn te pakken, en verdubbelde de pionnen voor de witte koning via … Pf5 en Pxe3, maar het mocht niet baten tegen de pionnen op de damevleugel– gesteund door de sterke loper, de toren en de dame.

Wit aan zet speelt Pe4 en dreigt van d6 een prachtige stal voor het paard te maken. Het antwoord Dd1+ Kf2 Pc8 laat de pion op c6 in de kou achter.

Op dit punt in de partij begon het kleine voordeel van de opening zich bekend te maken in de positie. De meerderheid op de damevleugel drukte zich zonder medelijden langs de verdediging, waardoor een vrijpion op a5 ontstond, die de dame persoonlijk moest gaan tegenhouden. Een snelle manoeuvre van de witte dame bracht de zwarte koning in de verlegenheid, en zonder zijn echtgenote was het vechten tegen de bierkaai tot mat hen scheidde.

Na drie en een half uur knap verdedigen ging Jur hier schaakmat via 57. Dd6+ Kf7 58. Pe5+ Kf8 59. Dd8# … en ook de langst durende partij vond zijn einde.

  1. Leo van Gelder - Marc Govers (SV ’t Paardje)  0 - 1

Aan bord 3 vond een reeds eerder gespeelde match plaats tussen Leo van Gelder en Marc Govers. De vorige ontmoeting was het remise geworden, maar ditmaal liep het anders. Leo zette de partij tegen Marc's Nimzo Indische verdediging zeer scherp op en Marc moest daardoor erg lang uitsluitend verdedigen, maar dat is hij wel gewend. In het middenspel plaatste Leo beide torens achter een eigen pion met de gedachte dat als hij deze pion zou offeren, zijn spel tot bloei zou komen met een erg sterke koningsaanval met torens en lopers, een paard en de dame, allemaal paraat om de zwarte koning te overrompelen. Dus nam Marc de pion niet. In plaats daarvan offerde Marc de loper voor de pion op h2 zodat de witte koningsstelling een soort Tilburgse gatenkaas werd.

Na wat dolle taferelen wederzijds met beide partijen vol in de aanval bleek na het optrekken van de rook dat Marc uiteindelijk een kwaliteit meer had. In het verre eindspel bleek dit voldoende om de laatste witte pion te winnen waarna Leo opgaf. Tactisch speelde Leo een gave aanvalspartij, maar strategisch werden er door wit wat foutjes gemaakt. Dat gaf uiteindelijk de doorslag.

  1. René Stadhouders (SV ’t Paardje) - Ömer Erkul  1 - 0

In de partij werd de Caro-Kann defensie gespeeld. De strijd was redelijk gelijk opgaand. Aan het einde van het middenspel liet Ömer zijn dame met 3 gedwongen zetten opjagen. Hiermee werd een mooie, belangrijke, pion gewonnen waardoor René een vrijpion creëerde. Echter, door een mooie verrassende zet won de tegenstander een pion in het centrum terug. Na het afruilen van de dames en toren hadden beide spelers alleen nog een toren en 5 pionnen over. Ömer dacht dat door het afruilen van de laatste toren het remise zou worden. Echter, door de ene vrijpion kon René de partij eenvoudig tot winst omzetten. Ömer zag dit ook en gaf gelijk op. Hiermee kwam de stand op 7-0.

  1. Frans Postmes - Klaus Pfaffenhöfer (SV ’t Paardje)  0 - 1

In een Scandinavische opening heeft Klaus voor gelijk spel een pion geofferd. Zijn tegenstander behandelde het voordeel echter uitstekend totdat hij in het eindspel zijn overgebleven paard zonder compensatie weggaf, zodat Klaus met een loper meer de partij in zijn voordeel kon beslissen.

  1. Peter Francois Jr. (SV ’t Paardje) - Jeffrey van Huijgevoort  1 - 0

Peter begon met 1. d4 waarna zwart modern opende met … b6, gevolgd door loper b7. De opening verliep rustig, waar Peter een meer klassiek d4 damegambiet-systeem speelde en Jeffrey een moderne opening omzette in een Hollandse verdediging. Na het middenspel bleven beide spelers over met 2 torens, een loper op tegengestelde kleur en enkele pionnen aan beide zijden. De uitdager met zwart leek hierbij met een klein voordeel het eindspel in te gaan; zwart had een pion meer. Echter toen zwart voor nog een ogenschijnlijk gratis pion ging, gaf dit wit een extra tempo om zijn torens ideaal te positioneren samen op de 7e rij. Uiteindelijk kon wit hierdoor 1 van zijn overgebleven pionnen gebruiken om de overkant te behalen om deze daarna te promoveren tot dame. En alhoewel deze gelijk geruild werd door de toren van zwart was het kwaliteitsverschil hierna te groot, waardoor zwart uiteindelijk (na nog een paar zetten te spelen) zogezegd zijn koning erbij neerlegde.

  1. Maciej Cios - René Gosens (SV ’t Paardje)  0 - 1

In een variant van het Siciliaans kwam Maciej uitstekend uit de opening en had lange tijd het initiatief. René wist via taai verdedigen stand te houden. Naarmate de partij vorderde nam René langzaam het initiatief over. De sympathieke Maciej bood tweemaal remise aan maar René groeide in de stelling. Na afwikkeling van veel materiaal ontstond een toreneindspel. Hierin nam René de touwtjes stevig in handen en de resterende pion kon het promotieveld bereiken. Maciej liet het niet zover komen en feliciteerde René na 69 zetten.

  1. Johan Lips (SV ’t Paardje) - Jan van den Dries  1 - 0

In Johan’s partij die gelijk opging had hij wel continu het initiatief, maar zonder grote problemen voor zijn tegenstander. Eigenlijk veranderde dit na een grote afruil van de laatste torens alsmede de dames, wat zorgde voor een eindspel waarin hij een paard overhield en zijn tegenstander een loper, waarin hij na een veelvoud van kleine tussen zetten zijn koning ook binnen het centrum van zijn tegenstander kon krijgen en waarmee hij de partij kon beëindigen met het opsnoepen van een aantal pionnen, waarna de tegenstander opgaf.